Hajdinapehely 250g
A Hajdinapehely 250g terméket a Ostatní gyártótól a gourmeat.hu oldalon 420 Ft - ért találja. 420 Ft Ellenőrizd az elérhetőséget
Leírás
A hajdinapehely tulajdonságai A hajdina, más néven pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, mégis sokszor a gabonafélékhez sorolják, mert lisztes szilikát tartalmú magját a búzához hasonlóan fogyasztják. Barnás magjai vannak és kellemes íze, jellegzetes, enyhén diós. Tápanyagban rendkívül gazdag növény. A hajdinapehely hatása Értékes vitaminforrás és antioxidáns, a B-vitamcsoport majdnem minden tagját tartalmazza, valamint E-vitamint, P-vitamint (rutin) és flavonoidokat. A hajdinát, P-vitamin tartalma miatt régen a hajdinát a magas vérnyomás csillapítása miatt is fogyasztották, mint gyógynövényt. A P-vitaminnak köszönhetően erősödnek a kötőszövetek, az érrendszer, a rutin részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamatában, továbbá használják a vénás betegségek kezelésénél. Magas rosttartalmának hála, támogatja az emésztést, használható a székrekedés kezelésében, és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. A hajdinapehely felhasználása A hajdina alkalmazható a Candida fertőzés kezelésére ajánlott diétában. Eszerint az étrend szerint nem fogyaszthatók fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, kelt tészták. Ezek kiváltására a teljes kiőrlésű lisztből előállított készítmények mellé a hajdinából készült termékek is felsorakozhatnak. A kórképben megnőtt B-vitamin- és nyomelemszükséglet fedezésére is jól felhasználható a hajdina. A kéntartalmú aminosavak (pl metionin) a máj elzsírosodását és betegségeit segíti. A hajdina gazdag metioninforrás, ennek köszönhetően alkalmas gyógyétrendbe történő beépítésre is. Fogyasztható gyümölcslébe/joghurtba/kefirbe keverve, vagy müzliként magokkal, aszalványokkal, friss gyümölcsökkel ízesítve. Továbbá egyszerűen vízben vagy tejben megfőzve, kásaként is kitűnő reggeli lehet. A hajdinapehely kiváló forrása a következőknek: Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban. Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából. Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van. A hajdinapehely elkészítése A hajdinapehely rendkívül egyszerűen elkészíthető köretnek vagy kásának: mindössze főzd össze 1,5x mennyiségű húslevessel vagy tejjel (attól függően, hogy milyen célból készíted) és lefedve 5 percig főzd. Elkészülte után ízesítsd egyénileg édes vagy sós változatra. Összetevők Hajdinapehely Tárolása Tárolja száraz és hűvös helye, szorosan lezárt csomagolásban. Tápértéke 100 g-ban Egy adagban (50 g) RI%* 50 g-ban Energiaérték 1556 kJ / 368 kcal 778 kJ / 184 kcal 9% Zsír - Telített zsírsavak 3,0 g 0,65 g 1,5 g 0,33 g 2% 2% Szénhidrát - Cukor 68,5 g 0 g 34,3 g 0 g 13% 0% Rost 8,7 g 4,4 g - Fehérje 12,4 g 6,2 g 12% Só**
Eladó: Heavenuts