Hántolt köles 1000g/1 kg
A Hántolt köles 1000g/1 kg terméket a Ostatní gyártótól a gourmeat.hu oldalon 670 Ft - ért találja. 670 Ft Ellenőrizd az elérhetőséget
Leírás
A hántolt köles eredete A kölest hosszú időre elfeledték, pedig Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába. A 21. század kulináris felfedezettje, a gluténmentes ételek királynője, az élelmiszerforradalom nyertese. A közelmúltig ez a gabona nem volt olyan népszerű, mint a búza, rizs vagy zab. Azonban mivel eredendően gluténmentes növény, a cölikáliában (gluténérzékenységben, - intoleranciában) szenvedők kedvelt eledele lett. A hántolt köles élettani hatása A hántolt köles kiváló antioxidáns és gazdag ásványi anyag-forrás. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, cinket, mangánt, kalciumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot és rezet. A kölesben ezen kívül sok a komplex B-vitamin (niacin, folacin, riboflavin, tiamin), E-vitamin és lecitin van, amelyek ismertek az emlékezet javításában és a koleszterinszint csökkentésében. Vas és magnéziumtartalma miatt remek megoldás a vérszegénységgel vagy krónikus fáradtsággal küzdők számára. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. A hántolt köles tulajdonságai A kölesnek prebiotikus aktivitása van, nem teszi lehetővé a „rossz” baktériumok elszaporodását. Továbbá triptofánt tartalmaz, azaz azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására ( az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat). Könnyen emészthető fehérjeforrás, így a vegetáriánus és vegán ételek népszerű alkotóeleme. Egészséges és alakbarát köret és alapanyag, azaz fogyókúrázók számára is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. Hosszabb ideig érezzük telítettnek magunkat, így a kalóriadús ételek iránti sóvárgást is el tudjuk kerülni. A főtt köles remek helyettesítője a reggeli zabpehelynek, de akár a pirítósra, salátákra is szórhatjuk, ha egy kis kellemes, lágy, édeskés ízt szeretnénk. Ráadásul a köles főzése nem telik sok időbe, könnyű beiktatni étrendünkbe! A köles kiváló forrása a következőknek Kálium – Az emberi szervezet átlagosan 150 g káliumot tartalmaz, a szükséges napi bevitel mennyisége 2-3 gramm. Szükség van rá a vércukorszint szabályozásában, illetve anyagcseréje szorosan kötődik a szervezet vízforgalmának szabályozásához, a gyomorsav termelődéséhez, és számos enzim normális működéséhez is. Kalcium – A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. Magnézium – segít csökkenteni a fáradtságot, kimerültséget. Az idegek, az izmok és számos enzim működéséért felelős. Jelentős szerepe van a szénhidrátok, a zsírok, a nukleinsavak és a fehérjék anyagcseréjében, továbbá az energiatermelő és – felhasználó folyamatokban. A kalciummal, a foszforral és az A-vitaminnal együtt hat a legjobban. Foszfor – A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetben. Segít fenntartani az egészséges csontokat és fogakat, elengedhetetlen az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsír anyagcseréhez, számos enzim működéséhez. Vas – segít a vörösvértestek és a hemoglobin megfelelő előállításában. Vas nélkül az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, vagyis a vas kellő mennyiségű jelenléte esszenciális a szervezet életképességének szempontjából. Cink – Segít megőrizni a haj, a bőr és a köröm egészségét. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Emellett a cink a nehézfémek ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van. A hántolt köles elkészítése A hántolt kölest egy alapos, forró vizes átöblítés után egy tálba helyezzük, majd leöntjük annyi forrásban lévő vízzel, ami pont ellepi. 1 percen keresztül kevergetjük, majd átmossuk, leszűrjük és megismételjük ezt a folyamatot még négyszer. Az utolsó körben 5 percig kevergetjük a vízben. Ezt követően ízlés szerint lepirítjuk, majd háromszoros sós vízben 8-10 perc alatt készre főzzük. Tálalás előtt 15 percig állni hagyjuk. Összetevők Köles A hántolt köles tárolása Tárolja száraz és hűvös helyen, szorosan lezárt csomagolásban. A hántolt köles tápértéke Tápérték 100 g-ban Egy adagban (50 g) RI%* 50 g-ban Energiaérték 1488 kJ / 351 kcal 744 kJ / 176 kcal 9% Zsír - Telített zsírsav 2,9 g 0,6 g 1,45 g 0,3 g 2% 2% Szénhidrát - Cukor 68,4 g 13,4 g 34,2 g 6,7 g 13% 7% Rost 3,2 g 1,6 g - Fehérje 11,3 g 5,65 g 11% Só** 0,01 g
Eladó: Heavenuts